keskiviikko 12. maaliskuuta 2025

Virtsankarkailuvaivoja? Lääkärissä käynti kannattaa aina.

 Virtsankarkailu_ja_laeaekaeri


Virtsankarkailuvaiva usein salataan, eikä ongelman olemassa oloa myönnetä itselle. Virtsankarkailua hävetään, eikä siitä välttämättä uskalleta puhua edes omalle lääkärille. Muista, että et ole ongelman kanssa yksin ja lääkärille menon viivyttely voi pahentaa tilannetta.

Kun päätät mennä lääkärille, on hyvä kirjoittaa mieltä vaivaavat asiat ylös vaikka paperille, jotta et unohda kysyä sinua mieltä askarruttavista asioista. Pidä myös päiväkirjaa virtsaamisesta. Kirjoita ylös WC:ssä käyntikerrat ja kaikki virtsankarkailukerrat. Päiväkirja helpottaa lääkäriä arvioimaan karkailun tason ja tyypin. Päiväkirjaan on myös hyvä kirjata päivittäiset syömiset ja juomiset, missä tilanteissa virtsankarkailua tapahtuu sekä mahdolliset käytössä olevat virtsankarkailusuojat. Päiväkirjaa olisi hyvä pitää 2-3 päivää, jotta se olisi mahdollisimman lähellä todellisuutta.

Lääkärin ehdottamat hoitokeinot voivat olla yksinkertaisia kuten rakkokoulutus tai lantionpohjalihasten harjoittelu. Jos näistä ei ole apua voi kirurgiset toimenpiteet tai lääkitys olla tarpeen. Näiden tarkoituksena on poistaa virtsankarkailun syyt. Jos haluat lisää tietoa, tulee sinun keskustella lääkärisi kanssa. Asiasta kysymistä ei kannata pelätä, koska kyseessä on sinun terveytesi.

Rakkokoulutus

Rakkokoulutus on yksi virtsankarkailun hoitomuodoista, joissa ei tarvita kajoavia toimenpiteitä. Rakkokoulutus sopii etenkin henkilöille, joilla virtsankarkailu aiheutuu alempien virtsateiden toiminnallisista häiriöistä. Rakkokoulutuksen tavoitteena on vahvistaa ja palauttaa heikentyneen virtsarakon lihasten toimivuutta ja samalla pidentää WC:ssä käyntien väliä. Toinen vaihtoehto on WC-harjoittelu, jossa virtsaaminen tapahtuu suunnitellun aikataulun mukaan. Aikataulu laaditaan päiväkirjan perusteella. Tavoitteena on saada virtsaamiseen sopiva väli (n. 2-4 h) siten, että rakko ei täyty liikaa ja vältyttäisiin voimakkaalta virtsaamisen tarpeelta.

Lantionpohjalihasten harjoittelu

Lantionpohjanlihasten harjoittelulla voidaan helpottaa virtsankarkailun oireita, mutta myös ennaltaehkäistä oireiden syntymistä. Harjoitukset aloitetaan yleensä lihasten tunnistamisella. Tunnistamisharjoitukset miehille ja naisille löydät täältä. Tarkempia harjoitteluohjeita julkaistaan blogissa myös myöhemmin.

Olipa virtsankarkailu jatkuvaa tai tilapäistä, oikeanlaisella virtsankarkailutuotteella voit helpottaa ongelmasta aiheutuvia ongelmia. Tilaa omasi nyt verkkokaupastamme, toimitamme ne huomaamattomasti suoraan kotiin!

Kuinka löydän itselleni sopivan kokoisen virtsankarkailusuojan?

Tässä postauksessa autamme sinua löytämään itsellesi sopivan kokoisen ja imukykyisen Seni-virtsankarkailutuotteen. Oikean kokoinen virtsankarkailusuoja auttaa vähentämään virtsankarkailusta aiheutuvia ongelmia, mutta oikeankokoisen suojan löytäminen voi olla haastavaa. Tästä syystä kokosimme alle ohjeistuksen, jonka myötä oikea virtsankarkailusuoja on helpompi valita.

On hyvin yleistä, että virtsankarkailusuojaksi valitaan varmuuden vuoksi omiin tarpeisiin liian imukykyinen ja isokokoinen suoja. Tämä on ymmärrettävää, koska esimerkiksi pelko ohivuodoista on todellinen ja se aiheuttaa epämiellyttäviä tilanteita virtsankarkailusta kärsivälle. Liian isokokoinen tuote voi olla kuitenkin osa syy ohivuodoille, kun käytetään isompia suojia (housu-, vyö- ja teippivaipat). Iso koko (vrt S ja XL) ei myöskään ole tae siitä, että tuote olisi imukykyisempi, lisäksi ne maksavat enemmän.

Kun käytetään teippi-, housu- tai vyövaippoja -, liian pieni tuote hankaa ihoa ja aiheuttaa painaumia sekä ohivuotoja. Lisäksi virtsankarkailun tasoon suhteutettuna liian pieni suoja aiheuttaa helpommin ylivuotoja ja suoja joudutaan vaihtamaan tiheämmin, joka taas lisää kuluja.

Oikean kokoinen virtsankarkailusuoja on siis ekologinen ja ekonominen käyttäjälleen. Vähäisessä virtsankarkailussa yksi koko koko päiväksi ja yöksi voi olla riittävä, mutta kun virtsankarkailu on runsaampaa, kannattaa valita 2 tuotetta päivälle ja yksi imukykyisempi yölle oman virtsankarkailun tason mukaan.

Kun oikean kokoista tuotetta valitaan, määritellään virtsankarkailun taso ja päivittäinen virtsankarkailun määrä sekä mitataan lantion- ja vyötärönympärys, jos käytetään isoja virtsankarkailutuotteita.


Vaipan koon valinta

Vaipan kokoa valitessa tulee mitata lantion- ja vyötärönympärys

Esimerkki teippivaipan valinnasta:

  • Jos vyötärönympärys on 92 cm, lantionympärys on 107 cm, valitaan koko medium
  • Jos vyötärönympärys on 97 cm, lantionympärys 120 cm, valitaan tuote isomman mitan mukaan, eli koko large
  • Seni vaippojen pakkauksissa on ilmoitettu vyötärönympärys, oikean koon valinta on helppoa

vyoetaeroen_mittaus        taulukko_mittaus

Aikuistenvaipat.fi verkkokaupan isoissa virtsankarkailutuotteissa on ilmoitettu eri kokojen mitat, jotta oikean tuotteen valinta olisi helpompaa.

Virtsankarkailun tason määrittely

Riippumatta virtsankarkailun tyypistä, sen voimakkuuden taso vaihtelee eri ihmisillä. Seni-tuotteiden valinnassa virtsankarkailu tasot määritellään sen mukaan, mikä on virtsankarkailun määrä millilitroissa neljän (4) tunnin kuluessa.


Virtsankarkailun tasotiputtelulieväkohtalainenrunsaserittäin runsas
karkailun määrä ml/4h< 50ml50-100 ml100-200 ml200-300 ml> 300 ml


Virtsankarkailusi tason selvittämiseksi pidä päiväkirjaa kolmen päivän ajan.

Virtsankarkailun määrää arvioitaessa ota huomioon, että:

  • Ihmisen virtsarakko on tilavuudeltaan noin 500 ml
  • Juodusta ja syödystä nestemäärästä virtsanmäärä on n. 80%
  • WHO:n mukaan päivittäinen nesteentarve on 2000 ml, n. 30 ml/kg/vrk (eli 65 kg painava henkilö =1950 ml)
  • Virtsaamisen tarve tulee, kun rakossa on n. 200 ml virtsaa, joten virtsan kertamäärä on keskimäärin 200 ml

Lisäksi päiväkirjassa arvioidaan

  • Kuinka usein virtsankarkailua tapahtuu ja missä tilanteissa
  •  Käyttäjän liikkuvuus
  • Lisäksi tulee tietää, kuinka usein liikkuva henkilö pääsee WC:hen tarpeeksi ajoissa

Päiväkirjaan kirjataan kellonaikoineen:

  • kaikki syömiset ja juomiset millilitroissa (ml)
  • virtsankarkailun määrät ja esiintyikö virtsankarkailun aikana virtsaamisen tarvetta vai ei
  • WC:ssä käyntikerrat ja arvioitu virtsanmäärä WC:ssä käydessä

Lisäksi voit kirjata lisätietoja esim. tapahtuiko virtsankarkailu ponnistuksen yhteydessä (nauru, yskä jne.) tai vaikka asennon vaihdon yhteydessä.

Esimerkki päiväkirjan yhteenvedosta ja virtsankarkailun tason määrittämisestä:

Syöty ja juotu nestemäärä / vrk1650 ml
Virtsanmäärä / vrk80% 1650 ml = 1320 ml
WC:ssä käytyjen kertojen määrä (kertavirtsaus 200 ml tai oma arvio4 x 200 ml = 800 ml
Virtsankarkailun määrä1320 ml- 800 ml = 520 ml
4 tunnin keskiarvo520 ml / 6 = 87 ml / 4h = lievä inkontinenssi

Suurimalla osalla virtsankarkailusta kärsivistä karkailun taso on vähäinen ja syy virtsankarkailuun on ohimenevä esim. raskaus ja synnytys, kirurginen toimenpide tai tulehdus. Vaikka kyseessä olisi ohimenevä vaiva, voit helpottaa oloasi, pysyä aktiivisena ja elää huolettomammin valitsemalla itsellesi sopivan virtsankarkailusuojan. Jos sinulla tulee kysyttävää tuotteista ja niiden valinnasta, voit olla meihin yhteydessä sähköpostitse info@care-u.fi tai kommentoimalla alle.

tiistai 4. maaliskuuta 2025

Virtsankarkailu eli inkontinenssi

Halusimme kerätä lyhyesti tietoa kuinka virtsatiet toimivat, koska se auttaa ymmärtämään paremmin, mitä virtsankarkailulla tarkoitetaan. 

Virtsa muodostuu munuaisissa, joita ihmisellä on kaksi kappaletta . Munuaiset tärkeimmät tehtävät on poistaa elimistöstä kuona-aineita, ylimääräistä nestettä sekä säädellä veden ja suolan määrää kehossa. Lisäksi ne ovat mukana verenpaineen ja happo/emästasapainon säätelyssä. Virtsa muodostuu, kun veri kulkee munuaisessa sijaitsevat suodatinjärjestelmän kautta, jossa kuona-aineet ja elimistön ylimääräinen neste muodostavat virtsan. Suodattunut veri palautuu puhdistettuna verenkiertoon ja virtsa kulkeutuu munuaisen keskellä olevaan onteloon eli munuaisaltaaseen. Munuaisaltaasta virtsa kulkeutuu virtsanjohtimia pitkin virtsarakkoon. Kun virtsa on kulkeutunut rakkoon, virtsanjohdin sulkeutuu, jotta virtsa ei pääse virtaamaan takaisin munuaisiin päin.

Virtsarakko sijaitsee alavatsalla lantion pohjassa. Virtsarakon joustavien seinämien ansioista virtsarakkoon mahtuu kerralla noin 400-700 ml, tarvittaessa jopa 1000 ml virtsaa. Virtsarakon tehtävä on varastoida virtsaa sekä osallistua rakon tyhjentämiseen.  Virtsarakon täyttyessä rakon detrusorlihas venyy. Kun rakko on täynnä, virtsarakossa olevat hermopäätteet lähettävät selkärangankautta aivoihin signaali, joka ilmoittaa rakon tyhjentämisen tarpeesta. Virtsaamista voidaan kontrolloida myös tahdonalaisesti virtsaputken sulkijalihaksien, sfinktereiden, avulla. Virtsaaminen tapahtuu detrusorlihaksen sekä sulkijalihasten yhteistyössä, sulkijalihas rentoutuu ja detrusorlihas supistuu työntäen virtsan ulos rakosta. Virtsaamisen tarve ilmenee, kun virtsarakossa on 200-300 ml virtsaa. Kaikesta vuorokauden aikana syödystä ja juodusta nestemäärästä virtsan määrä on n. 80%

Virtsatiet loppuvat virtsaputkeen. Virtsaputki on kapea ja ohutseinäinen putki, josta virtsa tulee ulos. Miehillä ja naisilla virtsaputket ovat anatomisista eroista johtuen eri mittaiset. Miesten virtsaputki on n. 15-20 cm ja naisten 3-5cm pitkä. 

Jos missä tahansa osassa virtsateitä esiintyy toimintahäiriöitä, voi se aiheuttaa virtsankarkailua. Näissä tilanteissa syynä on pääsääntöisesti virtsaputken sulkijalihasten ongelma, munuaisten vajaatoiminta tai rakon hermotuksessa oleva häiriö.

Virtsankarkailun tyypit

Inkontinenssilla ei virtsankarkailulla tarkoitetaan tahatonta virtsankarkailua. Virtsakarkailu jaetaan neljään eri tyyppiin, ponnistusinkontinenssi, pakkoinkontinenssi, sekatyyppinen inkontinenssi ja ylivuotoinkontinenssi.

Ponnistusinkontinenssi 

Ponnistusinkontinenssi johtuu yleensä heikentyneistä lantionpohjanlihaksista. Virtsankarkailua ilmenee ponnistusten yhteydessä, kuten yskiessä, nauraessa tai hyppiessä. Tämä on yleisempää naisilla kuin miehillä. Miehillä ponnistusinkontinenssia esiintyy pääsääntöisesti eturauhaseen kohdistuneiden toimenpiteiden jälkeen.

Pakkoinkontinenssissa 

Pakkoinkontinenssissa virtsankarkailuun liittyy voimakas virtsaamisen tarve. Virtsankarkailua tapahtuu virtsaamiskertojen välillä tai hallitsemattomana koko rakon tyhjenemisenä.

Sekatyyppisessä inkontinenssi

Sekatyyppisessä inkontinenssissa esiintyy sekä ponnitus- että pakkoinkontinenssia. Karkailua tapahtuu yleensä fyysisten ponnistusten, yskän, aivastamisen yhteydessä ja siihen liittyy voimakas tarve virtsata.

Ylivuotoinkontinenssi

Ylivuotoinkontinenssissa virtsarakon täyttyessä virtsarakko tyhjenee hallitsemattomasti. Syynä voi olla esimerkiksi ahtauma virtsaputkessa, jolloin virtsa ei pääse tulemaan ja rakko täyttyy. Ylivuotoinkontinenssi on yleisempää miehillä ja ahtaumia voi aiheuttaa esimerkiksi suurentunut eturauhanen.

Miksi Seni?

 Seni_tuotteet


  • Seni virtsankarkailu on tehty hengittävistä materiaaleista, joten ne antavat ihon hengittää. Suojien ulkokerros päästää kosteuden ja lämmön ulos säilyttäen ihon kannalta sopivan ympäristön. Koska suojat ovat hengittäviä, vähentää se hiertymiä ja ihon ärsytystä sekä alentaa painehaavojen riskiä.
  • Kaikissa imukykyisissä Seni virtsankarkailusuojissa on hajun vähentämiseksi erityinen, erittäin imukykyinen ydin, joka sitoo tuoksun ja kosteuden suojan sisään. Virtsassa hajun aiheuttaja on bakteerit. Imukykyisellä ytimellä, tehokkaan imukyvyn lisäksi, on antibakteerinen vaikutus.  Se imee nesteen ja sitoo sen geeliin, jolloin bakteerien lisääntyminen vähentyy ja epämiellyttävä tuoksu vähenee.
  • Seni virtsankarkailusuojat ovat lateksittomia, joten allergisen reaktion riski vähenee huomattavasti. Ne soveltuvat siis lateksiallergisille henkilöille.
  • EDS (Extra Dry System) on Seni tuotteissa käytettävä innovaatio. Suojiin on lisätty erityinen kuitukerros auttaa imemään nesteen nopeasti, tasaisesti ja tehokkaasti suojan ytimeen. Tämän vuoksi suoja tuntuu kuivalta ja lisää tuotteen käyttömukavuutta.
  • Suojat ovat dermatologisesti testattuja. Testit on tehty riippumattomassa laboratoriossa.
  • Kaikissa virtsankarkailusuojissa (paitsi Seni Lady Micro) on sivusuojat, jotka vähentävät ohivuotoja. Sivusuojat on tehty nestettä hylkivästä materiaalista, jolloin se ”työntää kosteutta pois”, eikä neste pääse vaipan ulkopuolelle. Ylöspäin suuntautuvat sivusuojat mukautuvat vartalon mukaan, kun suoja on paikoillaan.
  • Suojat ovat anatomisesti muotoiltuja, jotta ihon ärsytys olisi vähäisempää ja liikkuminen olisi helpompaa.
  • Kohtalaiseen tai runsaaseen virtsankarkailuun tarkoitetuissa Seni-tuotteissa, on ilmaisin, joka kertoo, kuinka paljon vaipassa on virtsaa. Se on yksinkertainen tapa selvittää, tarvitseeko vaippaa vaihtaa. Ilmaisin helpottaa myös hoivaajan työtä; vaipan vaihdon tarpeen voi arvioida ilman, että vaippa aukaistaan tai otetaan pois. Seni-suojissa ilmaisin näkyy tuotteen ulkopinnalla. Ilmaisimia on kaksi erilaista: keltaiset viivat tai kirjaimien ja numeroiden yhdistelmä. Joissain tuotteissa on molemmat. Kuinka ilmaisin toimii? Kun ilmaisin altistuu nesteelle sisältä päin, kirjaimet sekä numerot sumentuvat ja keltainen viiva muuttuu vihreän-siniseksi. Vaippa on aika vaihtaa, kun 50-80% tunnisteesta on muuttanut väriä tai sumentunut.

Virtsankarkailu naisilla - yleinen, mutta vaiettu vaiva

 Virtsankarkailu eli inkontinenssi on monelle naiselle tuttu, mutta usein vaiettu ongelma. Arviolta joka kolmas nainen kärsii jossain elämän...